Materialen

Materialen

Door te kiezen voor duurzaam geproduceerde materialen, zoals hernieuwbare of gerecyclede componenten, kun je de vraag naar nieuwe grondstoffen verminderen, ecosystemen beschermen en de impact op het milieu beperken. Upcycling, waarbij afgedankte materialen worden omgevormd tot nieuwe, bruikbare producten, is een slimme manier om afval te verminderen en de levensduur van materialen te verlengen. Deze aanpak sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsdoelen en draagt bij aan het behoud van waardevolle grondstoffen.

ONZE CLAIMS

  • 100% biologisch materiaal
  • 100% gerecycled materiaal
  • 100% Mix van gerecyclede en biologische materialen
  • Minimaal 80% gerecycled materiaal
  • Minimaal 80% biologisch materiaal
  • Minimaal 50% gerecycled materiaal
  • Minimaal 50% biologisch materiaal
  • Mix van gerecyclede en nieuwe materialen
  • Mix van biologisch en nieuwe materialen
  • Gemaakt van hergebruikt materiaal

Onze duurzame materiaalsoorten

Gerecyclede materialen

Gerecyclede materialen

Gerecyclede materialen

Gerecyclede materialen worden gemaakt door afval of afgedankte items om te zetten in nieuwe, bruikbare producten. Dit proces vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen door materialen een tweede leven te geven die anders op de afvalberg zouden belanden. Door te kiezen voor producten van gerecyclede materialen, ondersteun je een circulaire economie die de impact op het milieu verkleint en natuurlijke hulpbronnen behoudt.

Biologische materialen

Biologische materialen

Biologische materialen

Biologische materialen zijn afkomstig van hernieuwbare bronnen, zoals planten, landbouwafval of algen. Deze materialen zijn vaak biologisch afbreekbaar of composteerbaar. Door te kiezen voor biologische producten ondersteun je duurzame landbouw en het verantwoord gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Biologische materialen dragen bij aan een milieuvriendelijkere productiecyclus.

Hergebruikte materialen

Hergebruikte materialen

Hergebruikte materialen

Hergebruikte materialen verlengen de levensduur van producten door ze een nieuw doel te geven, zodat ze niet op de afvalberg belanden. In plaats van spullen weg te gooien, krijgen ze op creatieve wijze een tweede leven. Hierdoor hebben we minder nieuwe grondstoffen nodig en verlagen we de druk op stortplaatsen. Hergebruik vermindert de milieuimpact van productie en draagt bij aan minder afval. Een simpele en effectieve manier om producten een tweede leven te geven!

Gerecycled papier

Gerecycled wit papier

Gerecycled wit papier

Gerecycled wit papier wordt volledig gemaakt van hergebruikt papier door vezels af te breken en opnieuw te gebruiken. Dit bespaart bomen, energie en water. Het is bovendien gemakkelijk opnieuw recyclebaar en heeft 70% minder energie en water nodig dan nieuw papier.

PaperWise Natuurlijk

PaperWise Natuurlijk

PaperWise Natural is volledig gemaakt van gerecycled landbouwafval en heeft een ongebleekte, natuurlijk bruine kleur met zichtbare vezels. Door minder afhankelijk te zijn van ontbossing en te kiezen voor bijproducten uit de landbouw in plaats van houtpulp, beschermt deze aanpak niet alleen de natuurlijke hulpbronnen, maar draagt ook bij aan een circulaire economie door afvalmateriaal opnieuw te gebruiken.

Gerecycled karton

Gerecycled karton

Gerecycled karton wordt gemaakt van post-consumer of post-industrieel papierafval, waardoor er minder materiaal op stortplaatsen terechtkomt. Het gebruik van gerecycled karton spaart bossen, vermindert het energieverbruik en minimaliseert de milieu-impact die gepaard gaat met de productie van nieuw karton.

Kraftpapier

Kraftpapier

Gemaakt van hergebruikte vezels, behoudt gerecycled kraftpapier zijn natuurlijke bruine tint. Het is sterker dan normaal papier en wordt milieuvriendelijk geproduceerd zonder chemische toevoegingen.

Gerecyclede kunststoffen

RPET

RPET

RPET, dat is afgeleid van verwerkt gebruikt plastic, vermindert de vraag naar nieuw plastic, spaart hulpbronnen en minimaliseert het energieverbruik. Het draagt bij aan de circulaire economie door het scheiden van plastic afval, waardoor het een bewuste keuze is voor verschillende toepassingen die duurzaamheid in de productie van producten ondersteunen.

Gerecycled PP

Gerecycled PP

Gerecycled polypropyleen (PP) wordt gemaakt door gebruikte plastic voorwerpen van PP te verwerken, waardoor plastic afval wordt weggehouden van stortplaatsen en oceanen. Dit materiaal draagt bij aan een circulaire economie door de behoefte aan nieuwe plasticproductie te verminderen, terwijl de inherente eigenschappen van polypropyleen behouden blijven.

Gerecycled TPE

Gerecycled TPE

Gerecyclede thermoplastische elastomeren (TPE) zijn innovatieve materialen met een aanzienlijk percentage gerecycled materiaal, tot wel 60%, uit een mix van post-industriële (PIR) en post-consumer (PCR) materialen. Chemische recyclingprocessen spelen een cruciale rol bij de productie van deze gerecyclede TPE's en dragen bij aan de ontwikkeling van hoogwaardige, betrouwbare TPE-oplossingen die zowel duurzaam zijn als aanpasbaar aan verschillende toepassingen.

Gerecycled ABS

Gerecycled ABS

Gerecycled ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen) is een duurzaam, sterk plastic gemaakt van hergebruikte ABS-producten, zoals auto-onderdelen en elektronica. Het behoudt dezelfde stevige kwaliteit als nieuw ABS. Door te kiezen voor gerecycled ABS is er minder plastic afval, worden grondstoffen bespaard en de uitstoot van broeikassen verlaagd. Een duurzame keuze voor diverse toepassingen in productie en consumentengoederen!

Gerecycleerde stoffen en textiel

Gerecycled katoen

Gerecycled katoen

Gerecycled katoen komt van katoenafval uit consumenten- of industriële bronnen, zoals oude kleding en stofresten. Dit wordt verwerkt, tot nieuwe garens gesponnen en vervolgens geweven of gebreid tot nieuwe textielproducten. Door te kiezen voor gerecycled katoen verminderen we de vraag naar nieuw katoen en besparen we water, energie en grondstoffen. Onderzoek toont aan dat mechanisch gerecycled katoen tot wel 80% minder CO2 uitstoot per kilo heeft vergeleken met traditioneel katoen.

Gerecycled polyester

Gerecycled polyester

Gerecycled polyester, ook wel RPET, wordt vaak gebruikt in kleding en is afkomstig van gerecyclede plastic flessen of polyester textielafval. Dit duurzame alternatief houdt plastic afval uit stortplaatsen en verkleint de milieu-impact van polyesterproductie (zoals grondstofuitputting en petrochemische uitstoot). Gerecycled polyester heeft een veel kleinere CO2-voetafdruk dan traditioneel polyester, met tot wel 70% minder broeikasgasuitstoot (CO2e/kg).

Gerecycled leer

Gerecycled leer

Gerecycled leer, gemaakt van afgedankte restjes leer, wordt verwerkt en gebonden tot vellen of rollen. Door te kiezen voor gerecycled leer zijn er minder nieuwe dierenhuiden nodig, wat de milieu-impact van de leerproductie vermindert, waaronder zaken als ontbossing, habitatverlies en overmatig waterverbruik.

Gerecycled vilt

Gerecycled vilt

Gerecycled vilt ontstaat door textielafval, zoals wol of synthetische vezels, een nieuw leven te geven. Tijdens dit proces worden de gerecyclede vezels tot stevige viltplaten samengeperst en gebonden. Dit houdt textielafval uit de stort en vermindert de behoefte aan nieuwe grondstoffen. Zeker bij het gebruik van gerecycled wol kan de CO2-uitstoot zelfs tot 94% per kilo worden verlaagd, in vergelijking met nieuw wol.

Gerecycled metaal

Gerecycled roestvrij staal

Gerecycled roestvrij staal

Gerecycled roestvast staal wordt gemaakt door het inzamelen en verwerken van schroot of post-consumer roestvast staal, waarbij het exclusieve gebruik van nieuwe grondstoffen wordt omzeild. De keuze voor gerecycled roestvast staal bevordert het behoud van hulpbronnen, energiebesparing, afvalvermindering en ondersteunt een circulaire economie.

Gerecycled aluminium

Gerecycled aluminium

Aluminium recyclen geeft afgedankte materialen een tweede leven met minimale impact op het milieu. Door aluminium schroot te hergebruiken in plaats van nieuwe grondstoffen te winnen, wordt het energieverbruik tot wel 95% verlaagd vergeleken met traditionele methoden. Dit bespaart natuurlijke hulpbronnen, vermindert afval en drukt de CO₂-uitstoot.

Kunststoffen van biologische oorsprong

Biologische materialen zijn afkomstig van natuurlijke bronnen zoals planten of landbouwreststromen en vormen een duurzaam alternatief voor traditionele plastics. Tijdens hun levenscyclus stoten biologische materialen gemiddeld 45% minder broeikasgassen uit vergeleken met fossiele tegenhangers (CO2/kg).

Hergebruikte materialen

Hergebruik van materialen betekent dat je items die anders als afval beschouwd zouden worden, gebruikt en er nieuwe toepassingen voor vindt, zonder de oorspronkelijke vorm of bedoeling te veranderen.
Hierdoor zijn niet alleen geen nieuwe materialen nodig, maar wordt ook het energieverbruik aanzienlijk verminderd. Het is mogelijk om nieuwe unieke producten te maken met materialen zoals plastic, glas of rubber.